Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Köpmangatan

Samverkan för ökad trygghet

Kommunen har ett samverkansavtal med den lokala polismyndigheten. Tillsammans med kommunens ANDT-strategi blir detta verktyg för att arbeta för ökad trygghet i Söderhamn och mot droganvändning.

Samverkansavtalet med polismyndigheten är ett medborgarlöfte som undertecknats av kommunen och polisen.

Prioriterade områden

Trygghet i Söderhamn och samarbete mot droger (ANDT-alkohol, narkotika, dopning och tobak) prioriteras i årets samverkansavtal. Samverkan inom dessa områden förväntas ge störst positiva effekter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.

Kommunens ANDT-samordnare Marcus Häggström är en av dem som arbetar aktivt för ökad trygghet och mot droger.

- Vi har ett pågående arbete för att öka tryggheten i centrum, där kommunens centrumvärd och ordningsvakterna är viktiga pusselbitar. De finns på plats och kan styra upp olika situationer, menar Marcus Häggström.

Kommunfullmäktige har tidigare antagit en ANDT-strategi, den blir ett verktyg i arbetet tillsammans med det aktuella samverkansavtalet. Men Marcus Häggström vill avliva myten om att droganvändningen generellt är hög i Söderhamn.

- Undersökningar visar att droganvändningen bland yngre i Söderhamn minskar. Vi kommer att fortsätta vårt förebyggande arbete och andra åtgärder tillsammans med polisen, säger han.

Trygghet i Söderhamn

Målet är enligt samverkansavtalet att öka den upplevda tryggheten i centrala Söderhamn och i kommunens bostadsområden.

Polisen kommer att arbeta med ökad polisiär tillgänglighet i centrum, riktade insatser mot missbruk och ordningsstörningar i centrum, verksamhet med polisens volontärer och Grannsamverkan.

Söderhamns kommun har en centrumvärd och ordningsvakter på plats i centrala Söderhamn. Kommunen ska starta ett brottsförebyggande råd och ha ett brottsförebyggande tänk vid fysisk planering i den nya centrumplanen. Även kommunen kommer att sprida kunskap om Grannsamverkan.

Droger (ANDT)

Målet är enligt samverkansavtalet att minska tillgängligheten till narkotika, illegal alkohol och illegal tobak och att minska antalet ungdomar som avlider på grund av bruk och missbruk.

Polisen ska hjälpa kommunen inrätta sociala insatsgrupper, genomföra insatser för att upptäcka och lagföra brukare och försäljare av droger, stötta skolpersonal i drogförebyggande arbete och samverka med Kommunalförbundet Södra Hälsingland vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Kommunen kommer att arbeta enligt ANDT-strategin, inrätta sociala insatsgrupper och samverka vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Folkhälsosamordnare
Marcus Häggström
0270-752 41

Mer information

ANDT-strategi 2015 - 2019PDF (pdf, 190.4 kB)

Analys och bakgrund till ANDT-strategiPDF (pdf, 343.1 kB)

Medborgarlöfte 2016PDF (pdf, 64.5 kB)

Granskad/Uppdaterad: 2018-02-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter