Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Brister i föräldraskap

Små barn överlever inte utan omsorg från vuxna. Även du som är större barn eller ungdom behöver en god omsorg av dina föräldrar för att utvecklas väl, kroppsligt, socialt och känslomässigt. Du behöver mat och kläder. Du behöver hjälp med läxor och du behöver få dina känslomässiga behov uppfyllda.

För det allra mesta får barn och ungdomar sina behov tillräckligt väl tillfredsställda av sina föräldrar. Men ibland räcker inte föräldrarnas förmåga till. Brister i omvårdnad och tillsyn är försummelser av barnet eller ungdomen i vardagen. Det allvarliga behöver inte vara vad som sker vid ett speciellt tillfälle, utan att du under en längre period inte blir väl omhändertaget av dina föräldrar. Av olika anledningar förmår inte föräldern sådana saker som att ge dig tillräckligt med mat eller hjälpa dig iväg till skolan när det är morgon. Du får sköta dig själv och får inte tillräckligt med skydd av din förälder. Det finns också en emotionell omsorgsbrist.

Det finns många orsaker till att en förälder inte klarar av att ge sitt barn en tillräckligt god omsorg. En psykisk sjukdom kan göra det omöjligt att förstå dina behov. En annan orsak kan vara att föräldrar är så upptagna och stressade av egna problem att det inte finns plats för dina behov. När föräldrarna brister i sin omsorg måste andra vuxna ingripa, både för att hjälpa och skydda dig, men också för att ge föräldern stöd i sin förmåga att vara förälder åt dig.

Granskad/Uppdaterad: 2017-08-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter