Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kriminalitet

Ungdomsbrott

Om du eller någon du känner har gjort något olagligt, begått ett brott, och du är orolig för vad som kan hända så kan du vända dig till socialtjänsten för att få hjälp.

Vad händer om jag begått ett brott?

Om du misstänks för att begått ett brott gör socialtjänsten en utredning. Om du är omyndig men straffmyndig, det vill säga mellan 15 och 17 år kommer åklagaren och ibland även tingsrätten att prata med socialtjänsten om det du gjort. Det kan ibland även ske om du är mellan 18 och 20 år.

Vad är medling?

Medling innebär att den som gjort brottet (gärningsman) och den som blivit utsatt (brottsoffer) möts tillsammans med en rättvis person för att prata om händelsen.

Syftet med mötet är att minska de dåliga följderna av ett brott. Den som blivit utsatt brottet får möjlighet att bearbeta sina upplevelser samtidigt som du som gjort brottet kan få lättare att förstå följderna av det du gjort. Ett av målen med medling är att förhindra att du gör brott igen.

Medling är frivilligt för den som gjort brottet och den som blivit utsatt för brottet och är i första hand till för ungdomar 12-21 år.

Medling kan ske när som helst under tiden som det utreds om du är skyldig för brottet eller inte.

Medling erbjuds till den som gjort brottet och och den som blivit utsatt för brottet av polis, socialtjänst, frivård eller åklagare.

Vad är ungdomstjänst?

Ungdomstjänst är ett straff som domstolen kan döma till i stället för böter. Du kan bara bli dömd till ungdomstjänst om du själv vill.

Du måste också delta i de samtal som ingår i ungdomstjänsten. Antalet timmar som kan dömas ut är 20-150 timmar, beroende på hur allvarligt domstolen bedömer brottet.

Blir du dömd till ungdomstjänst måste du hålla tider och aktivt delta i arbetet. Kommunen är skyldig att rapportera till åklagarmyndigheten om du missköter ungdomstjänsten. Det kan leda till en varning från åklagaren eller en ny dom.

Granskad/Uppdaterad: 2017-08-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter