Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Utbildning för familjehem

Familjehemsföräldrar tryggare med utbildning

Det behövs fler familjehem i Söderhamn, men många tvekar att anmäla sitt intresse. Därför har Arbetsmarknads- och socialförvaltningen börjat med ett nytt arbetssätt som innebär att familjehemsföräldrar får mer stöd och erfarenhetsutbyte.

- De ska känna att de har stöd från oss och att det här är något vi gör tillsammans, säger Emma Wiitavaara, socialsekreterare på Familjeenheten.

Stödet består av flera olika delar, bl.a. en utbildning och träffar med andra familjehem. Utbildningen sker efter Socialstyrelsens modell ”Ett hem att växa i” och pågår i 8 veckor.

- Alla familjehem bjuds först in till en informationsträff där vi berättar om gällande lagar, utbildning och våra olika roller så de får en överblick av vad uppdraget som familjehem innebär, berättar Emma Wiitavaara som tillsammans med Mikaela Holm arbetar med stödet till familjerna.

Erfarenheten visar på att många är osäkra på om de ska passa som familjehem, att det finns en förväntan om att vara perfekt. Därför innehåller stödet till familjehem möjligheter att träffa andra som är familjehem och därigenom se att det är helt vanliga familjer det handlar om.

Utbildning för familjehem

Just nu går en grupp om 11 personer den första omgången av utbildningen. De har olika lång erfarenhet av att vara familjehem – men alla är överens om att det är viktigt att träffas.

Några av de som går utbildningen deltog på Familjehemsdagen som arrangeras varje år.

- Familjehemsdagen är aktivitet där människor från hela regionen träffas, i år var den i Gävle 4 februari. Den hålls i februari varje år i Bollnäs eller Gävle. Det finns ingen mall för hur ett familjehem ska se ut, därför är det viktigt att få träffa andra och prata om detta. Just att få träffa andra är något som efterfrågats och det känns bra att vi kan erbjuda det som en del i vårt stöd, säger Emma Wiitavaara.

Alla familjehem har en kontaktperson som de alltid kan vända sig till för frågor och funderingar.
Familjehemsgruppen består av åtta personer som arbetar med familjehemsplacerade barn, deras föräldrar och stöd till familjehem. Vi hör organisatoriskt till Arbetsmarknads- och socialnämnden och håller till i socialtjänstens lokaler på Köpmantorget 2B.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

Besöksadress:
Västra Storgatan 16-18

Fax 0270-147 60
Skicka e-post

Postadress:
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 
826 80 Söderhamn

Ytterligare kontaktuppgifter till Familjeenheten

 

Emma Wiitavaara,
tel 0270-753 43

Mikaela Holm
tel 0270-758 51

Granskad/Uppdaterad: 2018-08-29

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter