Båttvätt

I en båtbottentvätt kan du hålla båtbotten ren utan negativ påverkan på havsmiljön. Med båtbottentvätten behöver du inte bottenmåla på våren, du slipper manuell rengöring på sommaren och hösttvätt på spolplatta.

Tvätten fungerar ungefär som en biltvätt. Flytande borstar gör rent skrovet mekaniskt, utan kemikalier. Tvätten hanterar både segel- och motorbåtar med obegränsad längd, max bredd 4 m och djup 2.4 m. De flesta modeller, skrovformer, utanpåliggande roder, drev och utombordare samt mindre bulbkölar på segelbåtar kan tvättas. Akterspegel kan tvättas manuellt med högtryckstvätt.

Du behöver tvätta av påväxt cirka 1 - 3 veckor efter att havstulpanens larver börjar sätta sig fast. Ta hjälp av Havstulpanvarningen!

Sandarne båtbottentvätt

I samarbete med kommunen Tvätten öppen från 2 juli. Tider tills annat meddelas 08.00 - 16.00.
Bokning 070-356 08 89.
Välkomna!
Sandarne båtklubb och Söderhamns kommun.

Förutsättningarna är att båten inte blivit målad efter säsongen 2017.

Klubben har erhållit dispens av tillsynsmyndigheten till år 2021, att tvätta båtar som målats med biocidfärg (giftig färg) om målning skett senast inför föregående säsong. Det innebär att båtar som bottenmålats med biocidfärg inför aktuell sommarsäsong får tvättas i båtbottentvätten tidigast året därpå!

Havstulpanvarningen - en SMS-tjänst

För att slippa använda biocidfärger och hålla båtbotten ren med tvätt kan du ha hjälp av Havstulpanvarningen. Havstulpanvarningen är en gratis sms-tjänst som meddelar dig när det är dags att tvätta båtbotten, utifrån rapporter från kontrollstationer i Östersjön.

Skicka havstulpan start till 71120 för att anmäla dig!

Andra miljövänliga metoder för att hålla båtbotten ren

  • Lyft upp båten i båtlyft de perioder du inte använder båten.
  • Använd skrovskyddsduk som sluter tätt kring båtskrovet och förhindrar påväxt.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 november 2018
Bo, bygga, miljö och trafik

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamn Kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn