Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Världsarv Hälsingegårdar

Erik-Anders gården. En del av ett världsarv.

Erik-Anders gården. Foto Lars Lööv

I Söderhamn finns hälsingegården Erik-Anders som tillsammans med sju andra gårdar i landskapt utgör ett av UNESCOs utsedda världsarv. Gården uppfördes under 1800-talet och är ett stolt "bondeslott" i rött.

Interiör från flera olika tidsepoker visar bland annat en festsal och tre olika kök som använts i gården. Väggmålningar pryder väggarna och gården är varsamt restaurerad. Kring gården finns en skyddzon som ska bevara den unika miljö som finns i Asta by med dess bevarade struktur.

Gården är privatägd och öppen för allmänheten under sommarhalvåret med visningar, servering och försäljning.  

Den tredje helgen i juli varje år arrangeras här Världsarvsjazzen - en jazz- och folkmusikfestival i jazzmusikern Jan Johanssons anda. Detta för att hylla Jan Johansson som växte upp endast ett par kilometer från gården, men också för att levandegöra Världsarvet och Hälsingegården Erik-Anders ytterligare. Mer information om artister och biljetter finns på www.varldsarvsjazzen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Interiör Erik-Anders gården. Salen övre plan.

Salen övre plan. Foto Jakob Dahlström

Världsarv Hälsingegårdar

Hälsingegårdarna är Sveriges femtonde världsarv.
Sju gårdar i fyra kommuner ingår i världsarvet:
Erik-Anders i Asta, Söderala, Söderhamn
Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Bollnäs
Jon-Lars i Långhed. Alfta, Ovanåker
Pallars i Långhed, Alfta, Ovanåker
Kristofers i Stene, Järvsö, Ljusdal
Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Ljusdal
Bommars i Letsbo, Ljusdal

I nomineringen för världsarv har det beskrivits att hälsingarna har byggt fler och större rum för fester än bönder i resten av världen. Dessutom har fler dekorerade interiörer bevarats i Hälsingland än någon annanstans fram till idag.
 
En bärande idé med världsarvet är att sprida kunskap. Här kan såväl barn och unga som forskarvärlden delta. Ett världsarv är en del i en internationell strävan efter samförstånd och fred. Det internationella utbytet är därför viktigt och ger möjligheter till nya samarbetsprojekt.

Unescos världsarvslista kom till som ett sätt att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse, särskilt i krigssituationer, men också att skapa förståelse mellan folk och länder. Det är alltså i första hand ett bevarande- och fredsprojekt.

Listan består just nu av 725 kulturella världsarv exempelvis kinesiska muren, pyramiderna i Egypten och lutande tornet i Pisa. Det finns 183 naturvärldsarv och 28 blandade världsarv i totalt 153 stater

Världsarvsråd

Ett världsarvsråd ansvarar för förvaltningen av världsarvet. Ordförande i världsarvsrådet är landshövding Barbro Holmberg. Ledamöter är representanter för Länsstyrelsen, Region Gävleborg, landstinget, de sju världsarvsgårdarna, Högskolan i Gävle samt Söderhamns, Ovanåkers, Bollnäs och Ljusdals kommuner. Världsarvsrådet ska se till att kulturvärdena bevaras och att förvaltningsplanen följs. Annika Persson (L) representerar Söderhamns kommun i världsarvsrådet.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2018-01-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter