Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Conny Eklund prisad - Årets idrottsledare efter 40 år med friidrotten

Redan hemma i barndomskvarteret på Norr anade han ledaregenskaper. Känslan var rätt.

Under nationaldagsfirandet prisades Conny Eklund, Söderhamns IF, som Årets idrottledare 2018 för sina 40 i år i friidrottens tjänst.

Idrottsintresserad har han alltid varit. Runt hemmet i kvarteret Muraren på Norr i Söderhamn sprangs det friskt, bollar rullade och brottargrepp testades. Conny Eklund tror att det var då som föreningsmänniskan och ledaren i honom föddes.

Åtminstone föddes Naik där i tidiga år, Norrs allmänna idrottsklubb, bildat ihop med vännen Lennart ”Najlon” Nilsson.

- Egentligen började det nog då. Vi var nog först med att starta kvartersfotbollen, säger 67-åringen.

Under samma tid var killarna också nere på Idrottsparken där Söderhamns IF och friidrotten höll till. Den definitiva kontakten med både klubben och alla grenarna skulle däremot dröja några år, till slutet av 1970-talet då äldsta dottern ville ha någon sommaraktivitet vid sidan av vinterns längdåkning. Det blev friidrott och den här gången skapades ett band som håller än i dag.

- Jag tog över en grupp från friidrottsskolan och det dröjde inte länge förrän jag satt i sektionsstyrelsen, minns Conny Eklund.

Det är 40 år sedan och förutom några år i Gefle IF har Conny Eklund nästan varit synonymt med sin klubb. Han säger att det känns nästan likadant att vara ledare nu som då.

- Skillnaden är väl att vi var fler förr, då kunde vi 150 barn i friidrottsskola och vi hade grengruppstränare i varje gren. Så ser det inte riktigt ut i dag.

Conny Eklund kom själv att rikta in sig främst på sprint- och häcklöpare och hoppare. Många lokala talanger har formats under hans träning. Bland höjdpunkterna från åren som gått plockar SIF-tränaren ut åren i början av 2000-talet då Söderhamns IF:s dam- och herrlag kämpade i Svealandsregionens serie.

- Det var riktigt roligt, det var den bästa serien och vi hade ett grymt damlag. Men alla flyttade till högskolor så det lade ned sig själv.

Kamperna mellan Söderhamns IF och Järvsö IF i herrarnas högsta division under sena 1970-talet är också minnesvärda.

- Det var stenhårda kamper. Minns en gång i Norrländska mästerskapet i Piteå när kastaren Göran Svensson fick vara med i 4 x 100 meter. Han sprang som en gud på låga elva. Fantastiskt, säger Conny Eklund.

Minst sagt minnesvärt, och en riktig milstolpe, är förstås också flytten från Idrottsparken till Hällåsens nya anläggning 1999.

- Det betydde enormt mycket. Nu är det bara inomhusmöjligheterna som vi kämpar för, de är dåliga nu. Men vi har inte satt oss till ro där.

Kanske får Conny Eklund se nya höjdpunkter framöver, det är i alla fall bäddat för en fin framtid för friidrotten lokalt. 2015 var han med att dra igång NIU, nationellt godkända idrottsutbildningar, i Staffangymnasiet där gymnasieungdomar kan kombinera studier och elitidrott och bli kvar i Söderhamn.

Hur länge Conny Eklund själv blir kvar återstår att se. Han har gått från att vara på Hällåsen sju dagar i veckan till fyra, säger att han anar slutet efter 40 år och att det är roligt att prisas för sin insats. Han passar också på att prisa hustrun.

- Det är självklart kul. Men jag brukar säga att det inte är jag som ska ha priset utan Inga-Lill.

Närbild på man som är friidrottsledare.

Conny Eklund, Söderhamns IF, Årets idrottsledare 2018.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-06-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter