Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Säker på isen

Att vara ute på naturisar är en fantastisk upplevelse. Men det är viktigt att vara säker. Nyckelorden är: kunskap, sällskap och utrustning.

Du som fiskar, åker skridskor, skidor eller skoter på isen. Var aldrig ensam! 

Kunskap

Det finns olika isar med olika bra bärighet. Isen ser inte likadan ut överallt och det viktigt att känna till isens svaga punkter. Många studieförbund har kurser i iskunskap och issäkerhet.

Sällskap

Var aldrig ensam på naturis! Är olyckan framme kan ni hjälpas åt. I många situationer är hjälp från andra den enda räddningen. Att ta sig upp ur en vak kan vara mycket svårt utan livlinehjälp. Flera ser och hör också mer än en.

Utrustning

För att ge dig ut på isen är det viktigt att du har lämplig utrustning. Du behöver bland annat ta med dig: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp.

Isdubbar är en självklarhet för de flesta att ha med ut på isen. Utan isdubbar är det ofta omöjligt att komma upp ur en vak. Men det räcker inte att bara ha dessa med dig, att de sitter rätt är minst lika viktigt. Isdubbarna ska sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanpå kläderna. Då är de lätta att få tag p och du skadar dig inte på dem när du ramlar i.

En ryggsäck packad med ombytesplagg i vattentäta påsar har en avsevärd flytkraft. Viktigt att du har den ordentligt fastspänd med midjerem och grenrem. Annars finns risk att ryggsäcken flyter upp och lägger sig på huvudet och därmed trycker ner dig i vaken.

För att kunna bedöma bärigheten på isen krävs att man har en ispik. Ispiken ska inte vara för lätt, det är pikens egen vikt som ska ge kraft i hugget. Med en alltför lätt pik orkar man inte slå tillräckligt hårt. Själva pikspetsen ska vara vass.

Räddningslinan ska bäras så att den är lätt åtkomlig, även när man ligger i vattnet. I vissa situationer är det nödvändigt att själv kunna kasta sin lina från vaken till kamraterna på isen. Den lösa änden böra du därför alltid ha fäst vid midjeremmen på ryggsäcken. Du kan då kasta utan att riskera att änden flyger iväg. När kamraterna drar i linan har du händerna fria och kan hjälpa till med dina isdubbar.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2018-01-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter