Återvinningscentralen

Långtå är Söderhamns återvinningscentral.

Hitta hit (karta). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här sorterar du på återvinningscentralen:

 

Farligt avfall

Allt farligt avfall lämnas i byggnaden för farligt avfall. Här kan du lämna elapparater, olja, kemikalier som färg och bekämpningsmedel, sprayburkar, småbatterier, bilbatterier och lampor av olika slag.

Stora vitvaror

Här lämnar du spisar, spisfläktar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och manglar samt kylar, frysar och värmepumpar.

Jord och sten

Här tippar du jord, sten, sand, grus, taktegel och tegelsten direkt ner i avfallsfickan.

Ris och buskar

Lägg allt ris och annat trädgårdsavfall i containern.

Pappersförpackningar

Här slänger du alla sorters pappersförpackningar och kartonger. Du ska inte slänga wellpapp här använd istället containern för wellpapp lite längre fram på återvinningscentralen.

Tidningar

Här slänger du tidningar, magasin, broschyrer, pocketböcker och skrivpapper. Presentpapper ska inte läggas här utan i containern för brännbart. Pärmar och inbundna böcker ska också läggas bland brännbart.

Plastförpackningar

I den här containern slänger du alla plastförpackningar.

Metallförpackningar

Här slänger du rengjorda och torra konservburkar, dryckesburkar utan pant, aluminiumformar, folie, tomma sprayburkar, tuber, lock och kapsyler.

Glasförpackningar

Färgade och ofärgade glasförpackningar och flaskor slänger du i respektive container för färgat och ofärgat glas. Skruva bort kapsyler och lock och släng dessa i behållaren för metallförpackningar.

Madrasser och stoppade möbler

Här ska möbler med stoppning som består av metallfjädrar läggas. Det som är stoppat med skumgummi eller dun ska läggas bland brännbart.

Trä

Här lägger du allt som består av trä, målat och omålat men absolut inte det som är impregnerat. Det gör inget om det innehåller spik och skruv.

Wellpapp

Wellpapp kallas alla kartonger som har en slät yta och en veckad kärna av papp. Dessa kartonger får inte slängas tillsammans med pappersförpackningar

Övrigt brännbart

Här läggs det som går att bränna men inte materialåtervinna som till exempel böcker, kläder, tyg, plast (inte förpackningar), kuddar, täcken skumgummimadrasser, dynor och frigolit

Järn och metall

Metallföremål som gräsklippare, plåttunnor, stekpannor, kastruller, badkar, fälgar, cyklar, skottkärror, element och annat som till största delen består av metall slänger du i en och samma container.

Ej brännbart (deponi)

Sådant som inte går att materialåtervinna läggs som deponi. Deponibart avfall är till exempel glas, porslin, isolering, tjärpapp, toalettstolar och handfat.

Däck

Bildäck återvinns ofta och här endast bildäck får läggas här. Cykeldäck läggs i containern för brännbart material.

Impregnerat trä

All typ av impregnerat trä läggs här. Det är viktigt att inte slänga målat och omålat trä i samma container som impregnerat trä.

Återbruk

Återbrukscontainern på Långtå drivs av ideella organisationer som samlar in saker de kan sälja vidare. Här kan du lämna sådant som är helt och fortfarande fungerar. Det är inte tillåtet att själv plocka något ur containern.